Jeśli uważasz, że przygotowanie zdrowego posiłku jest czasochłonne i trudne, za chwilę zmienisz zdanie. Tak naprawdę wystarczy tylko znać odpowiednie przepisy oraz stosować wysokiej jakości składniki, żeby w parę chwil przygotować pełnowartościowe i bardzo smaczne danie. Dowód? Polędwiczki z indyka w kremowym sosie szpinakowym. Delikatne i soczyste, po prostu rozpływają się w ustach.
Walory zdrowotne mięsa z indyka
Indyk jest mięsem, które dietetycy polecają zdecydowanie najczęściej. Dlaczego? Oczywiście dla specjalistów od żywienia najważniejsze są jego właściwości odżywcze. A jest to chude mięso, które można spożywać nawet będąc na diecie odchudzającej. Dostarcza do organizmu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania białko, a także wiele witamin i minerałów (m.in. z grupy B, fosforu, cynku i selenu). Włączenie indyka do swojego menu przyniesie szereg korzyści zdrowotnych, a ilość przepisów, które można z nim zrealizować jest na tyle spora, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Warto spróbować choćby polędwiczek z indyka w sosie ze szpinakiem, który znajdziesz poniżej.
Polędwiczki z indyka w sosie szpinakowym – przepis
Do naszego przepisu najlepiej wykorzystać świeży szpinak. Jeśli nie posiadasz do niego dostępu, opcjonalnie można spróbować mrożonego – jednak nie powinien być zbyt mocno rozdrobniony. Trzeba też pamiętać, że szpinak mrożony posiada dużo wody, więc lepszym pomysłem może być przygotowanie go na oddzielnej patelni. Składniki, które należy kupić to:
– polędwiczki z indyka – ok 500 g
– szpinak świeży – 400 g lub opakowanie mrożonego
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– suszone pomidory w zalewie
– jogurt typu greckiego – 3 łyżki stołowe
– przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: polędwiczki z indyka podziel na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżeczkę zalewy z suszonych pomidorów i podsmaż na niej mięso. Kiedy ładnie się zrumieni, wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek, a na koniec kilka suszonych pomidorów. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj posiekane liście szpinaku. Podsmaż do momentu aż szpinak zwiędnie. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj jogurt grecki i dobrze wymieszaj. Umieść patelnię z powrotem na palniku i chwilę podgrzej. Dopraw do smaku.
Zdrowe odżywianie – pamiętaj o różnorodności
Powyższy sposób na polędwiczki z indyka jest bardzo prosty, a jednocześnie efektowny. Na pewno będzie stanowił miłą odmianę od codziennej kuchni. Warto też pamiętać, że dbając o swoje zdrowie, należy szczególną uwagę przyłożyć do różnorodności spożywanych pokarmów. Zbilansowana dieta jest kluczowa dla samopoczucia oraz gwarantuje dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jej ważnym elementem powinny być też pokarmy bogate w białko, takie jak właśnie chudy drób. Indyk sprawdzi się tu znakomicie, dlatego warto eksperymentować z ty mięsem i przyrządzać na jego bazie ciekawe potrawy.
Alternatywny przepis kulinarny na polędwiczki z indyka: https://wingsofquality.eu/poledwiczki-z-indyka-faszerowane-pietruszkowym-pesto-i-suszonymi-pomidorami/