Domowa nutella, to świetna alternatywa dla zdrowych słodyczy, a już na pewno zdrowszych niż te sklepowe. Własny wyrób zawsze będzie zdrowszy od sklepowego, gdzie zamiast większości naturalnych składników, odczytamy w spisie niebezpieczne związki chemiczne i ogromne ilości cukru białego. Przepisów na domową nutellę jest oczywiście kilka, jednak istnieje jeden prosty i wyjątkowo kuszący unikatowym smakiem wyrób.
Podstawą udanej nutelli są orzechy laskowe, których będzie potrzeba półtora szklanki, bez skórek, ( skórki można obrać, piekąc wcześniej orzechy do zarumienienia, a potem pocierając je o ręcznik, wówczas skórka sama odchodzi). Ważnym jest aby orzechy były obrane, ponieważ skórka daje posmak goryczy, a skoro mają to być słodycze, to smak goryczy nie jest tutaj wskazany, może odstraszyć małych konsumentów.
Należy zacząć od zmiksowania orzechów laskowych na drobny miał, aż do konsystencji płynnej.
Następnie pół szklanki wystudzonego mleka, z dwoma łyżkami miodu i dwoma łyżkami kakao należy zblendować z orzechami. Tak powstały krem czekoladowy można przełożyć do słoiczka i cieszyć się konsumowaniem, aż do 2 tygodni, przechowując go w lodówce. Zapewne każde dziecko będzie miało przyjemność jedzenia takich słodkości, bowiem są one nie tylko pyszne i słodkie ale przede wszystkim zdrowe.
Ten przepis ukaże najprawdziwszy smak kremu orzechowego, jakim jest popularnie zwana nutella. W dzisiejszych czasach większość z nas zwraca uwagę na etykiety produktów, czytając ich skład, dzięki temu coraz więcej ludzi decyduje się na własne eksperymenty naturalne w kuchni, bo jak widać nie jest to pracochłonne ani czasochłonne. Warto być świadomym rodzicem i dawać swoim dzieciom, wyłącznie to co najlepsze i najzdrowsze. Ponadto w dobie dzisiejszych unowocześnień, w kuchni pomagają nam przygotować szybkie posiłki odpowiednie sprzęty, m. in. blender. Do zblendowania orzechów mile widziany będzie blender o dość dużej mocy z końcówką malaksera.