Koronawirus jest niewątpliwie największym globalnym problemem ostatnich lat. Państwa wprowadziły kwarantannę, a zatroskani obywatele na wszystkie sposoby próbują uniknąć zarażenia. Jednym ze sposobów może być budowanie odporności opartej na diecie. To właśnie dieta bogata w minerały i witaminy może być idealnym rozwiązaniem dla przeciwdziałania patogenom.
Czy witaminy i mikroelementy chronią nas przed zakażeniem koronawirusem?
Warto podkreślić, że nie ma żadnych badań, które wskazałyby jednoznacznie, że aby uniknąć zakażenia wirusem, trzeba stosować konkretny zestaw witaminowy. Jednak witaminy są poważnym fundamentem naszego zdrowia i mogą w odpowiedni sposób budować nasz układ odpornościowy. Należy pamiętać fakt, który lekarze podkreślają, żeby nie kierować się niesprawdzonymi informacjami dotyczącymi leczenia wirusa za pomocą witamin lub innych suplementów diety. Naukowcy kontynuują badania nad znalezieniem antidotum, które złagodziłoby skutki zakażenia koronawirusem. Jednym z mitów, które należy obalić, dotyczy ochronnych właściwości witaminy C, witaminy D i cynku, które niejako przeciwdziałają zakażeniu wirusem. Nie jest to prawda. Jednak nie oznacza, że nie wpływają znacząco na poprawę naszej odporności.
Odpowiednia dieta a poprawa odporności
Warto jeszcze raz podkreślić, że witamina C i D nie uchronią naszego organizmu przed zarażeniem. Jednak prawdą jest, że dieta, która jest bogata w witaminę C wpływa korzystnie na naszą odporność. Sok z pomarańczy może być idealną codzienną dawką witaminy, która jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie sytuacja wygląda z witaminą D, której brakuje naszemu organizmowi szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną, a jej prawidłowa suplementacja wzmacnia nasza odporność. Jednak jej suplementacja nie chroni nas w sposób bezpośredni przed zakażeniem koronowirusem.
Dieta bogata w witaminy a koronawirus?
W czasie zagrożenia warto dokładnie przyjrzeć się produktom naszej diety, które spożywamy. Dostarczycielem potrzebnych witamin i owoców może być sok bez cukru, który będzie idealnym i naturalnym źródłem witamin. Terapeuci jedzeniowi podkreślają fakt, że w czasie kwarantanny powinniśmy dbać o jakość posiłków i ograniczyć ich ilość, aby organizm miał siłę walczyć z wirusem, a nie musiał trawić nadmierne ilości jedzenia, które pochłaniamy z nudów. Włączenie do codziennej diety kiszonek, warzyw i owoców, spożywanie odpowiedniej ilości złożonych węglowodanów i zwiększenie spożycia kwasów Omega-3 pozytywnie wpłynie na zwiększenie naszej odporności.