Nie trudno zauważyć, że w sklepach znaleźć możemy wiele rodzajów herbaty. Najczęściej spotykamy się z herbatą zieloną oraz herbatą czarną. Wiele osób zadaje pytanie, co odróżnia rozmaite rodzaje herbaty. W dzisiejszym artykule przybliżymy się nieco kilku typom herbaty i pomożemy wybrać ten najlepszy.
Kolor herbaty i sposób produkcji
Herbata czarna ma zazwyczaj jaśniejszy kolor niż herbata zielona z jaśniejszymi listkami. Zielona herbata ma zwykle ciemniejszy kolor (bardziej mętny). Należy zauważyć też, że zielona herbata i czarna herbata różnią się sposobem produkcji. Chociaż oba pochodzą z tego samego rodzaju roślin, są produkowane na nieco inne sposoby. Podczas gdy oba te rodzaje herbaty są zwijane w granulki, tylko zielona herbata jest zwijana i wypalana przy użyciu metody wypalanej na patelni. Dzięki tej metodzie liście herbaty są palone na patelni aż wyschną. Po wysuszeniu liście są gotowane na parze, a następnie ponownie zwijane w granulki.
Niektóre z różnych rodzajów herbaty są wytwarzane z różnych części rośliny
Jednym z przykładów jest pu-erh, który jest wytwarzany z łodyg, gałązek i liści rośliny przetoki Camellia. Jest to substancja naturalna, więc podczas parzenia tego rodzaju herbaty nie dostaniesz żadnych chemikaliów.
Herbata z korzyścią dla zdrowia
Liście herbaty ekologicznej są uprawiane bez użycia pestycydów i nawozów, dzięki czemu nie zawierają wolnych rodników, które mogą być kancerogenne. W bardziej wyszukanych sklepach typu Herbalife możemy spotkać się z herbatkami dietetycznymi, które pozbawione są szkodliwych wolnych rodników. Herbatka dietetyczna, podobnie jak zwykła herbata dostarcza tę samą ilość kofeiny, ale nie wypłukuje składników odżywczych z organizmu.
Chińskie herbaty ekologiczne
Osoby bardziej zaznajomione z tematyką herbat pewnie miały okazję spotkać się z kilkoma różnymi rodzajami herbat uprawianych metodami ekologicznymi. Najpopularniejsze z nich to herbata Chai i herbata Wu Yi. Podczas gdy Chai to indyjski napój przyrządzany z herbaty, Wu Yi to chiński napój przyrządzany z liści zielonej herbaty. W samych Chinach rolnicy hodują liście herbaty, a następnie wiążą je w pęczki, które następnie są gotowane i podawane gościom.