Kawy z Twojego ekspresu nie smakuje tak świetnie jak ta, którą kupujesz zwykle w kawiarni? Możliwe, że nie myjesz ekspresu tak często jak powinieneś. W rzeczywistości badanie wykazało iż ludzie nie uważają, że ich ekspres do kawy mógłby być dobrym miejscem dla bakterii i pleśni. Badanie wykazało również, że zbiornik Twojego urządzenia prawdopodobnie ma większą liczbę bakterii niż niektóre miejsca w Twojej łazience.
Aby upewnić się, że nie spożyjesz żadnej z bakterii drożdżakowych, pleśniowych lub bakterii z grupy coli – zapoznaj się z tym artykułem i dowiedz się jak utrzymać maszynę w czystości. Koniecznie przestrzegaj tych trzech zasad:
1. Po każdym użyciu umyj zdejmowane części.
Jest to ważne, ponieważ pomaga usunąć resztki produktów które pozostały. Zaleca się również pozostawienie otwartej pokrywy zbiornika, aby po każdym użyciu mógł całkowicie wyschnąć (bakterie kochają wilgoć!).
2. “Odwapniać” urządzenie co miesiąc.
Z biegiem czasu twarde minerały wody mogą gromadzić się w wewnętrznych elementach Twojej maszyny i możesz zauważyć, że Twoja kawa potrzebuje więcej czasu na spłynięcie do Twojego kubka. Aby przywrócić rzeczy do odpowiedniego stanu, musisz oczyścić i “odwapnić” maszynę. Dobrym sposobem może okazać się zawsze niezawodny biały ocet.
3. Zrób swój błysk karafki ponownie.
Zawsze należy myć karafkę po każdym użyciu, ale jeśli z czasem wygląda obskurnie, napełnij ją ciepłą wodą i odrobiną ryżu. Użyj gąbki do szorowania, aby usunąć zanieczyszczenia a na końcu dobrze spłucz.
Jeśli Twoja filiżanka kawy nie smakuje tak świetnie jak ta, którą można kupić w kawiarni, być może nie używasz ekspresu poprawnie. Unikaj powyższych błędów a z pewnością uzyskasz najlepszy możliwy napar.